< Vorige pagina

Workshop – Japans Breien

 60,00

Breien als een acrobaat!

Woensdag 25 september of 27 november 2024 van 11.00-15.00 uur

-> Meer informatie over deze workshop

Artikelnummer: N/B Categorie: Tags: ,

Workshop omschrijving:

Data: woensdag 25 september of 27 november 2024 van 11.00-15.00 uur
Aantal deelnemers: maximaal 8 personen
Docent: Antoinette Andriese, www.beauxknits.com
Prijs: € 60,- incl. koffie, thee en wat lekkers.
Lunch: gelieve eigen lunch mee te nemen voor een korte middagpauze

De stekenpatronen en modellen van Japanse brei-makelij zijn bijzonder. De stekenpatronen zijn rijk gedecoreerd. Kabels, al dan niet met verdraaide steken, bewegen alle kanten op, de steken maken salto’s en buitelen naar links of rechts, slipstitches vlinderen wel 5 toeren omhoog. De kolommen met steken omlijsten gaatjespatronen of bobbels die je met behulp van een haaknaald extra aandikt. De symbolen die je nodig hebt, doen je de wenkbrauwen optrekken. Zo veel, zo veelvormig!  Dan zijn er nog de constructies van die prachtige breiprojecten. Een hele andere ‘shaping’ die rechtstreeks uit de kimonocatalogus lijkt weggelopen. Heb je die instructies wel eens bestudeerd? Ze staan gewoon in de tekening geschreven, kort en bondig.
Alhoewel de Japanse breikunst een andere aanpak kent en zelfs een ander systeem voor naalddiktes heeft, kunnen wij ook Japans breien. De telschema’s komen vrijwel overeen met die van ons en met een beetje oefening maken we er de mooiste patronen mee. Vormgeving, stijl en smaak dragen echter een heel eigen signatuur.
Tijdens de workshop beginnen we met een handvol vingeroefeningen, waarna we aan een klein project – een vingerloze handschoen – kunnen beginnen.

Je kunt kiezen voor twee opties:
(1) Een versie gebreid met twee kleuren (stranded knitting). Daarvoor heeft u nodig 30 gram lichte hoofdkleur en 10 gram donkere contrastkleur in garen geschikt voor inbreien (wollig), sokkennaalden 2,75 mm of magic loop methode/rondbreinaald 80 cm dikte 2,75 mm.
(2) Een versie gebreid in één kleur, nodig 50 gr in gewicht ‘worsted’ wol, sokkennaalden 4-4,5 mm of magic loop methode/rondbreinaald 80 cm dikte 4-4,5 mm afhankelijk of u losse of vaste breister bent, én nog een iets dunnere naaldenset voor de boorden, kabelnaald.

Tijdens het breien komen er allerlei weetjes aan de orde en kunnen we gezamenlijk obstakels tackelen.
Naast het garen voor het oefenproject, heeft u ook garen nodig voor de vingeroefeningen: een bolletje lichtgekleurde, gladde wol voor naalden 4,5 mm met bijpassende naalden (rechte breinaalden of rondbreinaalden).

De workshop is geschikt voor de meer ervaren breier, die de hand niet omdraait voor recht, averecht, opzetten, afkanten, plat en rondbreien en al vanaf een eenvoudig stekenpatroonschema kan breien.

Alle benodigde materialen voor de workshop zijn te koop bij de Afstap.