Geplaatst op

Shetland Wool Adventures Journal

Droom weg over een van de mooiste plekjes op de wereld, het betoverende Shetland. Steeds meer breiers weten de weg te vinden naar deze groep van meer dan 100 eilanden in het meest noordelijkste puntje van het Verenigd Koninkrijk. In de Journals, een serie handzame mooi vormgegeven boekjes lees je alles over de bijzondere cultuur en natuur van dit gebied. In iedere uitgave staan diverse patronen van de beroemde Shetlandse ontwerpers en een paar recepten van traditionele lekkernijen. Even niet in de gelegenheid om naar Shetland te reizen? Verlekker je dan maar aan de verhalen, foto’s en brei iets typisch Shetlands, want deze inspirerende serie Journals is nu ook bij de Afstap te koop!

Shetland Wool Adventures Journal - Volume 1 de afstap amsterdam

Shetland Wool Adventures Journal – Volume 1

In de eerste uitgave Journal van Shetland Wool Advertures nemen diverse auteurs je mee naar de bekendste plekjes in Shetland. Aan de orde komen onder meer de ruige kliffen van Eshaness, Saint Ninians beach waar de oceanen elkaar bijna raken en de enige wolfabriek, Jamieson’s of Shetland. Uitgebladerd? Nestel je dan op een comfortabel plekje en brei de wanten, mitaines, beanie of een fijne shawl, terwijl je rabarbertaartje of een andere lekkernij naar origineel Shets recept in de oven begint te geuren.

Shetland Wool Adventures Journal - Volume 2 de afstap amsterdam

Shetland Wool Adventures Journal – Volume 2

Na het overweldigende succes van de eerste uitgave, kwam er al snel een tweede deel. Dit keer spelen de ragfijne kanten shawls uit Unst en het vuurfeest Up Helly Aa de hoofdrol. Kate Davies, liefhebber van Shetlandse breitradities en cultuur, vertelt over liefde voor de eilanden en hoe dit haar werk als ontwerper heeft beïnvloed. In dit deel zijn naast mitaines ook enkele wat grotere projecten opgenomen, zoals twee spencers en een trui met een prachtige yoke.

Shetland Wool Adventures Journal - Volume 3 de afstap amsterdam

Shetland Wool Adventures Journal – Volume 3

In het derde Journal ligt de focus op de iconische vuurtorens van Stevenson. Dwaal aan de hand van de foto’s rond op het magische Sumburgh waar zomers de puffins hun jongen groot brengen of dwaal over de kliffen met uitzicht over de oceaan. Donna Smith, Shetlandse in hart en ziel, vertelt over haar leven en werk als ontwerper van op haar geboortegrond geïnspireerde breiwerken. Een hoofdstuk met heerlijke recepten als uitsmijter garandeert urenlang lees-, blader-, brei- en kookplezier. Naast een trui met yoke onder meer een kanten spencertje en de bekende New Shell shawl.

Shetland Wool Adventures Journal - Volume 4 de afstap amsterdam

Shetland Wool Adventures Journal – Volume 4

Journal 4 rolde pas een week of wat geleden van de persen en belooft een bestseller te worden. In deze uitgave draait het meer nog dan in de voorgaande delen om wol en schapen. Vol liefde vertelt Janet Budge over haar schapen en de garens die er van worden gemaakt. Oliver Henry, de wolexpert van wolmerk Jamieson, vertelt over zijn levenslange ervaring met het selecteren en sorteren van vachten. Anne Sinclair van het eilandje Fair Isle, de bakermat van de kleurige Fair Isle-breitechniek, wijdt uit over de historie van het traditionele breiwerk van dit eiland. In dit deel alleen maar kleurenbreiwerk, waaronder een spencer, col en een paar sokken. En wat recepten van Marian Armitage, want wie veel breit, moet goed eten…